Lymfa och lymfrening - Sann kommunikation för hälsa

Lymfa och lymfrening

När avfallsprodukter lämnar kroppscellerna förs de ut genom blodet och lymfan. Eftersom lymfsystemet för bort gifter och överskottsvätska från kroppscellerna är dess funktion oerhört viktig för din hälsa – livsviktig.

Pumpen

Blodet har en egen pump nämligen hjärtat. Lymfsystemet saknar pump Det bästa sättet att få lymfan att röra sig är genom djupandning och kroppsrörelse. Att hoppas studsmatta i kombination med djupandning är den mest effektiva metoden. Dessa rörelser stimulerar lymfan till att flyta fritt och därmed avgifta cellerna på dess restprodukter Att hoppa hopprep är en annan ”lymftränare”, vilket dock inte är lika skonsamt för kroppen.

Torrborstning

Torrborstning av huden är en mycket effektiv lymfrenare. Fem minuter torrborstning kan jämföra med 30 minuters kraftfull fysisk aktivitet enligt författaren Robert Gray. Det är viktigt att hudborsten är gjord av naturborst. När man torrbortsar skall kroppen vara torr och borsten skall passera varje kroppsdel minst en gång med undantag av ansiktet. Det skall inte vara några cirkulerande skrubbningar eller rörelser fram och tillbaka. Ett rent drag är tillräckligt. Borstningen skall generellt göras mot magen. Borsta ner för nacken och bålen samt upp för armarna och benen. En väl genomförd torrborstning tar inte längre än 1-5 minuter och är mycket stimulerande och stärkande.

Eftersom kroppen vänjer sig vid det mesta så minskar effekten om alltid gör den på samma regelbundna tid. Variera därför tiden. Gör den dagligen i tre månader och därefter 2 ggr per vecka på skiftande tider men samma dagar för att komma ihåg, t.ex måndagar och onsdagar.

Robert Gray, författaren till bästsäljaren ”Handbok för tarmhälsa” anser att tarmrening är det första steget vid rening av lymfan så att överflödiga restprodukter som cirkulerar i lymfan kan släppas ut. Det andra steget skulle då vara torrborstning.

Varmt välkommen att höra av dig för mer information eller om du vill boka en tid för livsstilsrådgivning som gynnar hälsa och välbefinnande!